Sustinere pentru formarea profesionala

Publicat de Sorin Iorga în Articole
15 Martie 2017 05:54

Colegii de la Asociatia Patronala a Furnizorilor de Formare Profesionala din Romania au initiat un demers pentru oprirea monopolului asupra formarii profesionale a adultilor. Cititi mai departe cum puteti sustine acest efort!

Către: TOȚI FURNIZORII DE FORMARE PROFESIONALĂ DIN ROMÂNIA

 

Stimată Doamnă,

Stimate Domnule,

 

Asociația Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România, organizație patronală reprezentativă în domeniul formării profesionale a adulților, înființată în anul 2011, în baza Legii 62/2011 a Dialogului Social, reprezentată de către Președinte ing. dipl. Steluța Racolța formulează prezenta

PETIȚIE

Prin care solicităm ca FORMAREA PROFESIONALĂ A ADULȚILOR să fie coordonată, controlată și reglementată din punct de vedere al sistemului de asigurare a calității de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale.  Solicităm să NU SE ADUCĂ modificări la art. 18 din OUG 96/2016.

Prin prezenta ne exprimăm îngrijorarea pentru demersurile întreprinse de către  Comisia  pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, de a modifica OUG 96/ 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii, în sensul în care formarea profesională a adulților să revină spre control, coordonare și reglementare la Ministerul Educației Naționale(vezi propunerea din atașament).

 

           Reiteram punctul de vedere al Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR), anume că adulții fac parte din piața muncii din România și au dreptul să beneficieze de formare profesională, indiferent de domeniul în care lucrează, de vârsta lor, sau de pregătirea profesională pe care o dețin,  pentru a putea răspunde exigențelor angajatorilor lor, fie că sunt societăți comerciale private sau instituții publice.
 Formarea profesională a adulților trebuie să fie controlată, coordonată și reglementată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, deoarece acest minister cunoaște cel mai bine realitățile din piața muncii, necesarul de forță de muncă calificată pe domenii de activitate și regiuni geografice. 
 Disfuncționalitățile ireparabile apărute în formarea profesională în ultimii ani au dus România la cea mai mică rată de participare la formare profesională a adulților, din toate țările membre UE.
Există opinii formulate de furnizori de formare profesională, care estimează că propunerile  recente de modificare a OUG 96/2016, venite din partea Comisiei  pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, vor avea următoarele efecte:

1)      să preia formarea profesională în totalitate la Ministerul Educației, prin ANC.

2)      să desființeze comisiile de autorizare județene și să transforme autorizarea în acreditare.

3)      toți furnizorii vor trebui să fie acreditați de ARACIS și ARACIP. De fapt, niciun furnizor privat nu va mai putea îndeplini criteriile ARACIS/ARACIP,  scopul adevărat fiind ca numai universitățile și, eventual, câteva școli să poată fi furnizori de formare!!!!

4)      Într-un interval de timp foarte scurt toți furnizorii autorizați vor trebui să îndeplinească criteriile lor ... altfel....vor dispărea! Implicațiile sunt de neimaginat:

                                                    i.     Mii și mii de locuri de muncă vor fi pierdute (angajații furnizorilor)

                                                   ii.     Formatori nu vor  mai putea fi decât anumite cadre didactice, în special cele din învățământul universitar

                                                  iii.     Universitățile vor deține monopolul în formarea profesională, așa cum și-au dorit întotdeauna

                                                  iv.     Se va destabiliza piața forței de muncă!

                                                   v.     Adulții din România vor fi și mai dezinteresați să urmeze cursuri de formare profesională.

         Din aceste considerente vă invităm să vă alăturați demersului nostru de a solicita Camerei Deputaților, Senatului României, Guvernului României și Președenției României,

că FORMAREA PROFESIONALĂ A ADULȚILOR să fie coordonată, controlată și reglementată din punct de vedere al sistemului de asigurare a calității de către MINISTERUL MUNCII si JUSTIȚIEI SOCIALE.  Solicităm să NU SE ADUCĂ modificări la art. 18 din OUG 96/2016, prin care se dorește că toate aceste atribute să fie reluate de către Ministerul Educației Naționale prin Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC).

Dacă susțineți acest demers al Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR), vă invităm să completați această PETIȚIE accesând formularul https://goo.gl/forms/P8min9tJ2nvdsezS2.
 
Deoarece toate demersurile Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR) au produs efecte,  vă invităm să deveniți membru al acestei organizații patronale pentru consolidarea instituțională a breslei furnizorilor de formare din România. 
 
CU CÂT VOM FI MAI MULȚI, CU ATÂT VOM FI MAI PUTERNICI!
 
Detalii privind modalitatea de a deveni membru al APFFPR le puteți găsi pe site-ul www.apffp.ro. 
http://www.apffp.ro/pagini/adeziune.html. Am atașat Cererea de adeziune la APFFPR. 
 
Vă rugăm să redistribuiți acest email la toți furnizorii de formare pe care îi cunoașteți!
O seară frumoasă!
 

Ing. dipl. Steluța Racolța

Președinte

 

Asociația Patronală a Furnizorilor de

Formare Profesională din România

Cluj-Napoca, str. Paul Chinezu nr. 2/1

Tel./Fax: 0264-596161

E-mail: [email protected] 


Anunțuri


Subiecte